Do zoznamu omamných a psychotropných látok majú pribudnúť nové psychoaktívne látky

Pripravované od 01.07.2024 - Číslo zákona: 139/1998
[08.04.2024]

Návrh novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov


Do medzirezortného pripomienkového konania bol predložený návrh zákona, ktorého hlavnou ambíciou je zaradiť do zoznamu omamných a psychotropných látok nové psychoaktívne látky.

  • Navrhuje sa doplniť do prílohy č. 1 zákona č. 139/1998 Z. z. o omamných látkach nové omamné a psychotropné látky, HHC, HHC-P a HHC-O. Po doplnení nových omamných a psychotropných látok bude možné vyvodiť trestno-právnu zodpovednosť za ich nezákonnú výrobu, distribúciu a predaj. 
  • Plánuje sa vypustenie povinnosti predkladať kladný posudok príslušného orgánu verejného zdravotníctva na uvedenie pracovných priestorov do prevádzky pri vydaní nového rozhodnutia a stanovisko obce k začatiu činnosti. 
  • Plánuje sa zrušenie povinnosti pre žiadateľa o vydanie povolenia na pestovanie maku siateho uvádzať parcelné čísla v čestnom prehlásení. Zároveň sa navrhuje, aby držiteľ povolenia na pestovanie maku siateho a konopy každoročne uvádzal v oznamovacích povinnostiach okrem osiatych plôch aj parcelné čísla. 
  • Navrhuje sa ustanoviť povinnosť žiadateľa predložiť opis projektu výskumu, v ktorom odôvodní výskum, ktorý žiada povoliť. 
  • Navrhuje sa, aby žiadateľ o vydanie povolenia na pestovanie konopy na výskumný účel podliehal prísnejším kritériám na to, aby mu mohlo byť vydané povolenie. Povolenie na pestovanie konopy na výskumný účel tak bude môcť byť vydané iba subjektu, ktorý je buď už držiteľom povolenia na zaobchádzanie s omamnými a a psychotropnými látkami - v rozsahu činnosti výskum, výučba alebo expertízna činnosť, alebo musí vo svojej žiadosti doložiť rovnaké doklady, aké sa vyžadujú pri vydaní povolenia na výskum, výučbu alebo expertíznu činnosť.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu