Plánuje sa zaviesť nový spôsob doručovania v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie

Pripravované od 01.05.2024 - Číslo zákona: 24/2006
[07.02.2024]

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie


Do medzirezortného pripomienkového konania bol predložený návrh zákona, ktorý plánuje zaviesť niekoľko zmien týkajúcich sa dotknutej verejnosti v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.
  • Plánuje sa zaviesť nový spôsob doručovania všetkých informácií všetkým účastníkom konania o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, s výnimkou povoľujúceho, rezortného, dotknutých orgánov a navrhovateľa. Využitie verejnej vyhlášky, namiesto v súčasnosti uplatňovaného individuálneho doručovania každému účastníkovi, má za cieľ odstrániť individuálne lehoty na doručovanie a tým obmedziť prieťahy v konaní spôsobené neskorým preberaním, resp. nepreberaním zásielok.
  • Plánuje sa zjednodušenie povinnosti dotknutej obce vo vzťahu k informovaniu verejnosti o začatí konania a správe o hodnotení. Príslušný orgán pošle obci informáciu o začatí konania a elektronickú i tlačenú verziu správy o hodnotení a odporučí jej, aby ich zverejnila spôsobom v mieste obvyklým. Samotný úkon zverejnenia vyššie uvedených informácií a dokumentácie, ale nie je obligatórny a je na rozhodnutí samotnej obce, pričom príslušný orgán ho už ďalej nekontroluje.
  • Povinnosť vykonať verejné prerokovanie navrhovanej činnosti v dotknutej obci sa plánuje zmeniť na možnosť. Uskutočniť sa bude musieť, iba ak o to dotknutá obec prejaví záujem.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu