Rada pre mediálne služby bude mať nové kompetencie v digitálnej oblasti

Pripravované od 01.09.2024 - Číslo zákona: 264/2022
[29.01.2024]

Návrh novely zákona o mediálnych službách


Do medzirezortného pripomienkového konania bol predložený návrh novely zákona, ktorého cieľom je rozšíriť pôsobnosť Rady pre mediálne služby o nové kompetencie v digitálnej oblasti. 

Tzv. národný koordinátor bude mať úlohu presadzovať nariadenia EÚ o digitálnych službách a dohľad nad trhom, s právomocou ukladať sankcie za porušenie povinností. Rada pre mediálne služby by v tejto súvislosti mala disponovať aj príslušnými vyšetrovacími právomocami, podobne ako ich budú mať národní koordinátori v iných členských štátoch EÚ.

Nové právomoci pre radu, napríklad právomoc ukladať predbežné opatrenia, nápravné opatrenia, právomoc akceptovať záväzok subjektu a vyhlásiť ho za záväzný, uloženie povinnosti prijať akčný plán, sa obmedzujú len na dohľad nad poskytovateľmi sprostredkovateľských služieb.

Rada pre mediálne služby bude mať tiež väčšiu voľnosť v rozhodovaní o vyhlasovaní výberových konaní na rozhlasové frekvencie. Návrhom novely zákona chce predkladateľ vypustiť obmedzenie, podľa ktorého sa tieto výberové konania mohli konať iba dvakrát ročne v konkrétnych obdobiach.

Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu