Účinnosť zákona o výstavbe sa posúva o jeden rok

Schválené od 31.03.2024 - Číslo zákona: 46/2024
[19.04.2024]

Novela zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon)


V skrátenom legislatívnom konaní bola prijatá vládna novela, ktorá posúva účinnosť zákona o výstavbe o jeden rok, teda na 1. apríl 2025.
  • Nová stavebná legislatíva mala začať platiť od 1. apríla 2024. K tomuto dátumu však do účinnosti vstúpi len jej časť, a to zákon o územnom plánovaní.
  • Hlavnými dôvodmi posunutia platnosti zákona o výstavbe sú podľa Ministerstva dopravy SR najmä nepripravenosť začlenenia povoľovacích procesov stavieb, ktoré podliehajú procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Problémom je i časový sklz pri príprave potrebných vyhlášok či formulárov aj omeškanie prípravy digitalizácie konaní vo výstavbe.
Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh výborov, ktorým sa upravuje aj možnosť rozhodnutia o umiestnení stavieb jadrového zariadenia a stavieb súvisiacich s jadrovým zariadením. Má sa tak urobiť tzv. obálkovým spôsobom. Vnútornú stavbu projektov bude určovať stavebné povolenie. Vnútorné usporiadanie objektov tak má byť nutné v rámci stavebného povolenia.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu