Sociálna poisťovňa začala automaticky posudzovať niektoré typy elektronických žiadostí

Schválené od 13.12.2023
[14.12.2023]

Oznam Sociálnej poisťovne


Sociálna poisťovňa pokračuje v elektronizácii svojich služieb a predstavuje ďalšiu novinku – funkcionalitu automatického posudzovania vybraných, teda najpočetnejších typov elektronických žiadostí o vystavenie prenosného dokumentu A1 (PD A1). Proces elektronického vybavenia PD A1 sa tak stáva rýchlejší, efektívnejší a žiadateľ má výsledok k dispozícii v priebehu 24 hodín.

Funkcionalita automatického posudzovania sa týka nasledujúcich typov žiadostí:
  • žiadosti o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania zamestnanca na územie iného členského štátu EÚ,
  • žiadosti o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania samostatne zárobkovo činnej osoby na územie iného členského štátu EÚ,
  • žiadosti o určenie uplatniteľnej legislatívy osoby zvyčajne vykonávajúcej činnosť ako zamestnanec dvoch alebo viacerých členských štátoch EÚ avšak výlučne pre skupinu vodičov medzinárodnej prepravy.
Automatické posudzovanie vyššie uvedených žiadostí sa týka všetkých žiadostí, ktoré sú doručené Sociálnej poisťovni od 11. decembra 2023 prostredníctvom webového portálu Sociálnej poisťovne https://eformulare.socpoist.sk.

Sociálna poisťovňa evidovala v roku 2022 takmer 128 tisíc podaných žiadostí PD A1, z nich 98 % klienti podali papierovou formou.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu