Zmeny v označovaní nebalených potravín a pokrmov v jedálnych lístkoch

Schválené od 31.03.2018 - Číslo zákona: 243/2015
[09.04.2018]

Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o požiadavkách na označovanie potravín


Nebalené potraviny (určené konečnému spotrebiteľovi alebo zariadeniu spoločného stravovania, balené na žiadosť spotrebiteľa alebo na priamy predaj) musia byť v bezprostrednej blízkosti, tj. na cenovke, pri cenovke alebo tak, aby sa to spájalo výlučne len s touto potravinou, týmito údajmi:
1) názov
2) údaj o zložení (látky alebo výrobky spôsobujúce alergie alebo neznášanlivosť musia byť označené odlišným typom písma)
3) netto množstvo
4) dátumom minimálnej trvanlivosti alebo dátumom spotreby (je možné použiť aj údaj o počte dní od vystavenia, avšak kalendárny dátum minimálnej trvanlivosti alebo kalendárny dátum spotreby musia byť pre orientáciu spotrebiteľa uvedené na štítku z automatickej váhy).
Alergény v jedlách ponúkaných v jedálnom lístku stačí označovať číselným údajom za slovom „Obsahuje“. Ak ide o jedlo ponúkané konečnému spotrebiteľovi formou samostatného jedálneho lístka, označenie alergénov musí byť uvedené pri každom jedle a zoznam alergénov musí byť súčasťou jedálneho lístka (nemôže byť na vyžiadanie).
Potravina ponúkaná konečnému spotrebiteľovi v dekoračnom obale (napr. figúrky) nemusí byť označená povinnými údajmi podľa osobitného predpisu, ale tieto údaje musia byť uvedené na vonkajšom obale potraviny alebo v sprievodných dokladoch. 
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu