Povinnosť zasielať evidenciu exemplárov sa rozšíri na ďalšie živočíchy a predĺži sa doba archivácie

Schválené od 01.01.2019 - Číslo zákona: 15/2005
[22.10.2018]

Zákon o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi


Novela zákona upravuje povinnosti osôb, ktoré chovajú alebo obchodujú s tzv. exemplármi (rastliny a živočíchy vymenované v prílohe nariadenie Komisie č. 1497/2003).
Držitelia exemplárov budú po novom povinní uchovávať evidenciu o exemplároch po dobu 10 rokov od vykonania posledného zápisu (doteraz to bolo 5 rokov). 
Evidenciu o živých exemplároch (živočíchoch), ktorú tvorí druhová karta a kniha chovu, musí držiteľ viesť o všetkých exemplároch uvedených v prílohe A aj B príslušného nariadenia a v § 15 ods. 5 písm. j. Zároveň je držiteľ povinný oznamovať vedeckému orgánu (už nie okresnýn úradom) každú zmenu do 14, resp, 30 dní.  
Držiteľ živého exemplára uvedeného v prílohe A nariadenia je povinný požiadať okresný úrad o vydanie preukazu o pôvode alebo ministerstvo o výnimky zo zákazu komerčných činností. Cieľom jednoznačného definovania možnosti výberu medzi dvoma dokladmi je zamedzenie vydávania dvoch dokladov na toho istého exemplára, čo rozširovalo možnosti nezákonného nakladania s exemplármi.  
Ak nejde o exemplár z prílohy A (tie majú svoje špecifické doklady) musí mať držiteľ písomné vyhlásenie o spôsobe nadobudnutia a toto vždy odovzdať novému držiteľovi (a kópiu archivovať 10 rokov). 
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu