Zavádza sa inštitút konsolidácie pohľadávok

Schválené od 01.08.2023 - Číslo zákona: 294/2023
[21.07.2023]

Novela zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Prijatou novelou zákona sa zavádza nový inštitút konsolidácie pohľadávok. Inštitút konsolidácie pohľadávok má byt' riešením v situáciách, keď komunikácia obce s veriteľmi zlyháva.

Samosprávy, ktoré nebudú vedieť splatiť zo svojich príjmov dlh veriteľom, budú mať možnosť konsolidácie pohľadávok. Po 20 rokoch od schválenia plánu konsolidácie sa dlhy vynulujú.

  • Počas ozdravného režimu a nútenej správy bude môcť obec podať na Ministerstvo financií SR návrh na konsolidáciu pohľadávok. Ministerstvo o tom následne rozhodne do 30 dní. Dňom začatia konsolidácie nebude možné začať konanie o výkone rozhodnutia, ani exekučné konanie na majetok vo vlastníctve obce. Určený konsolidačný správca musí vypracovať a predložiť obci plán konsolidácie pohľadávok do 90 dní.
  • Pri príprave plánu konsolidácie vyčlení obec časť vlastných príjmov rozpočtu v každom rozpočtovom roku tak, aby bolo možné zaplatiť v lehote 20 rokov 100 % istiny a príslušenstva. Obec takto musí vyčleniť najmenej päť percent príjmov. Táto povinnosť však neplatí v roku, v ktorom by zostávajúca časť nepostačovala na úhradu zákonom stanovených výdavkov obce. Vtedy musí použiť na úhradu záväzkov zostatok príjmov po úhrade uvedených výdavkov.
  • Svojich dlhov sa po 18 rokoch v nútenej správe môže vďaka novele zákona zbaviť aj bratislavská mestská časť Devín. Po uplynutí dvadsiatich rokov od schválenia plánu konsolidácie pohľadávok sa totiž stane nezaplatená časť istiny a príslušenstvo nevymáhateľnými.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu