Dlhodobý nájomca štátnej nehnuteľnosti môže prednostne uzatvoriť nájomnú zmluvu

Schválené od 01.08.2023 - Číslo zákona: 284/2023
[14.07.2023]

Zákon o niektorých vzťahoch súvisiacich s nájmom nehnuteľného majetku štátu


Prijatou novelou zákona sa upravujú niektoré právne vzťahy súvisiace s nájmom majetku štátu. Ide predovšetkým o situácie, kde štát prenajíma nehnuteľný majetok, ktorého existenciu alebo hmotný substrát zabezpečil nájomca sám a na vlastné náklady.

Podľa novely zákona môže Ministerstvo životného prostredia SR prednostne uzavrieť nájomnú zmluvu s dobou nájmu najviac na 15 rokov, ktorej predmetom je dočasne prebytočný majetok štátu, ak:
  • dočasne prebytočný majetok tvorí nehnuteľnosť využívanú ako vysokohorská chata s ubytovaním alebo útulňa, s prípravou a predajom nápojov alebo jedla na priamu konzumáciu a poskytovaním služieb maloobchodného predaja,
  • doterajší nájomca alebo jemu blízke osoby sú nájomcami tejto nehnuteľnosti aspoň 20 rokov,
  • doterajší nájomca alebo jemu blízke osoby, ktoré boli nájomcami tejto nehnuteľnosti, podstatným spôsobom zhodnotili túto nehnuteľnosť a
  • v nehnuteľnosti je na základe nájomnej zmluvy vytvorené informačné stredisko Tatranského národného parku.
Nájomná zmluva musí mať písomnú formu a musí obsahovať najmä určenie predmetu a účelu nájmu, dohodnuté nájomné, vyčíslenie predpokladaných prevádzkových nákladov spojených s užívaním, výpovednú lehotu a ďalšie náležitosti určené osobitným predpisom.

Ak sa prenajíma celá stavba, správca je povinný prenajať aj priľahlú plochu, ktorá svojím umiestnením a využitím tvorí neoddeliteľný celok s touto stavbou. Na uzatvorenie nájomnej zmluvy alebo dodatku k nájomnej zmluve nie je právny nárok.

Uvedenou právnou úpravou sa umožnilo súčasnému nájomcovi uzatvorenie nájomnej zmluvy bez nutnosti vykonávať osobitné ponukové konanie podľa zákona o správe majetku štátu.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu