Podnikatelia budú mať prístup k údajom, ktoré o nich eviduje štát

Schválené od 01.08.2023 - Číslo zákona: 301/2023
[25.07.2023]

Novela zákona o informačných technológiách verejnej správy


Na základe prijatej novely zákona sa pripravuje posun v automatizácii komunikácie podnikateľa a občana so štátom.
  • Zavádza sa pre podnikateľov aj občanov možnosť automatizovaného sprístupnenia údajov, ktoré o nich eviduje štát vo svojich informačných systémoch, ako aj informácie o ich využívaní.
  • Uľahčuje sa digitalizácia životných situácií. Novela zákona úradom (ministerstvám, Generálnej prokuratúre SR, NKÚ, zdravotným poisťovniam a podobne) ukladá povinnosť vzájomne si pri ich zabezpečovaní poskytovať súčinnosť ako aj poskytovať MIRRI SR údaje o stave spracovávaných podaní občanov. MIRRI SR bude proces medzirezortnej spolupráce pri životných situáciách usmerňovať a koordinovať.
  • Zjednocuje sa a upravuje postup pri riešení a nahlasovaní incidentov v oblasti kybernetickej bezpečnosti verejnej správy. Pre všetky orgány verejnej správy sa upresnili povinnosti podľa novely zákona a zaviedli sa pravidlá s dôrazom na prevenciu pred vznikom kybernetických incidentov.
  • Taktiež sa zvyšuje dôraz na už existujúce povinnosti používať jednotný dizajn pre webové sídla verejnej správy a tiež povinný postup pri elektronizácii služieb. Po novom na vytváranie mobilných aplikácií pri určených inštitúciách bude dohliadať MIRRI SR.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu