Zavádza sa elektronizácia vo verejnej osobnej doprave

Schválené od 01.01.2024 - Číslo zákona: 332/2023
[02.12.2023]

Nový zákon o verejnej osobnej doprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Bol prijatý nový zákon, ktorý zakotvuje požiadavku na vytvorenie elektronického systému na úseku verejnej osobnej dopravy, ktorý bude vyhotovený a zavádzaný po nadobudnutí účinnosti zákona.

Nový zákon počíta s postupným zabezpečovaním vzájomnej komunikácie elektronických systémov platieb a vybavenia cestujúcich, ktorý umožní do budúcnosti využiť výhody možnosti technického prepojenia systémov jednotlivých objednávateľov verejných dopravných služieb (zvýšené pohodlie pre cestujúceho, možnosť efektívneho sledovanie objemu platieb za cestovné a podobne).

S cieľom podporiť vytváranie nových služieb v rámci „Mobility as a service“, kde spoločná digitálna aplikácia umožňuje užívateľom plánovať, objednať a zaplatiť za viacnásobné dopravné služby, bude potrebné uzákoniť povinnosť, aby dopravcovia zverejňovali prevádzkové údaje na internete vo formáte vhodnom pre strojové spracovanie (JDF, GTFS, CSV a XML) v pravidelnej doprave (medzimestská, prímestská, mestská a železničná doprava). Ide hlavne o zverejňovanie cestovných poriadkov, polohy vozidiel, informácie o meškaniach a výlukách, informácie o poskytovaných službách.

Prevádzkové údaje umožnia súkromnému/neziskovému/verejnému/akademickému sektoru a tiež jednotlivcom (napr. programátori aplikácií) vznik aplikácií na vyhľadávanie spojenia pravidelnou dopravou (ako napr. idos.cz, cp.sk, imhd.sk) alebo plánovačov cesty. Plánovač cesty môže udávať spôsoby, ako sa dostať z miesta A do miesta B.

Dopravcovia vo vnútroštátnej doprave budú povinní zverejňovať cestovné poriadky v požadovanom otvorenom formáte, keďže v súčasnosti je dopravca povinný zverejniť cestovný poriadok iba na zastávke alebo na stanici.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu