Zavádza sa inštitút zbavenia sa zodpovednosti obchodníka

Schválené od 01.08.2023 - Číslo zákona: 281/2023
[13.07.2023]

Zákon o všeobecnej bezpečnosti výrobkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Upravujú sa sankčné ustanovenia vo vzťahu k povinnostiam vyplývajúcim z nového zákona o všeobecnej bezpečnosti výrobkov.
  • Zavádza sa inštitút zbavenia sa zodpovednosti obchodníka, podľa ktorého mu nemožno uložiť pokutu, ak preukáže, že nemohol v čase sprístupňovania výrobku na trhu vedieť o skutočnosti, že výrobok nie je bezpečný.
  • Významnou zmenou oproti doterajšej právnej úprave je uloženie pokuty za nebezpečný výrobok iba hospodárskemu subjektu zodpovednému za prvé sprístupnenie výrobku na trhu Slovenskej republiky, ktorý má sídlo alebo miesto podnikania na území Slovenskej republiky.
  • Zákon zároveň výslovne ustanovuje povinnosť nezačať správne konanie a neuložiť pokutu hospodárskemu subjektu v prípade, ak prijme dobrovoľné opatrenie primerané a dostatočné vzniknutej situácii, prípadne splní nápravné opatrenie uložené orgánom dohľadu vo vzťahu k niektorým porušeniam zákona.
  • Orgán dohľadu uloží hospodárskemu subjektu, ktorý uvedie na trh alebo sprístupní na trhu nebezpečný výrobok, a to aj počas poskytovania služby, ktorý spôsobí ujmu na živote alebo zdraví spotrebiteľa, pokutu od 500 eur do 150 000 eur.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu