Novým zákonom sa upravujú požiadavky na bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov

Schválené od 01.08.2023 - Číslo zákona: 281/2023
[13.07.2023]

Zákon o všeobecnej bezpečnosti výrobkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Prijatým novým zákonom sa upravuje všeobecná bezpečnosť výrobkov, povinnosti hospodárskych subjektov pôsobiacich v distribučnom reťazci pri výrobe, dovoze, distribúcii a predaji výrobkov, ako aj pôsobnosť orgánov dohľadu nad trhom s výrobkami.
Nový zákon má úlohu tzv. „záchrannej siete“ v oblasti bezpečnosti výrobkov, čo znamená, že ustanovenia tohto zákona sa použijú v prípade, ak požiadavky na bezpečnosť výrobku alebo obmedzenie rizík nie sú ustanovené osobitným predpisom. V prípade, ak by osobitné predpisy obsahovali iba niektoré aspekty týkajúce sa bezpečnosti výrobkov, zvyšné aspekty sa budú posudzovať podľa tohto zákona ako všeobecného právneho predpisu pre všetky nepotravinové spotrebiteľské výrobky.

Zákon ustanovuje, kedy sa výrobok považuje za bezpečný, ako aj to, čo všetko je potrebné brať do úvahy pri posudzovaní bezpečnosti výrobku (vlastnosti výrobku, vplyv na iné výrobky, kategórie spotrebiteľov, ktoré môžu byť mimoriadne zraniteľné v prípade rizík pochádzajúcich z posudzovaných výrobkov).

Výrobok, ktorý nespĺňa požiadavky na bezpečnosť výrobku uvedené v zákone, sa považuje za nebezpečný výrobok.

Zákon za nebezpečný výrobok považuje tiež nebezpečnú napodobneninu, ktorej vlastnosti sa javia ako iné, než v skutočnosti sú, a ktoré preto ohrozujú zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. Za nebezpečné výrobky sa považujú výrobky, ktoré aj napriek tomu, že nie sú potravinami, majú formu, vôňu, farbu, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ich zamenia s potravinami a v dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehltnúť, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad udusenie, otravu alebo zablokovanie tráviaceho ústrojenstva.
Účinnosť tohto zákona sa zosúlaďuje s účinnosťou nového zákona o ochrane spotrebiteľa.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu