Upravujú sa všeobecné zásady ukladania pokút v oblasti ochrany spotrebiteľa

Schválené od 01.08.2023
[02.07.2023]

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Bol prijatý nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorým sa revidujú sankčné ustanovenia tak, aby sa pri ukladaní pokuty zohľadňoval obrat obchodníka, a ukladané sankcie tak mohli byť spravodlivejšie a proporcionálnejšie s pozitívnym vplyvom predovšetkým na malé a stredné podniky.
  • Sadzba pokuty za porušenie povinnosti podľa tohto zákona sa znižuje na polovicu, ak dohliadaná osoba po začatí konania o porušení povinnosti do vydania rozhodnutia o uložení pokuty orgánu dohľadu preukáže, že ukončila porušovanie povinnosti a ak to povaha porušenia pripúšťa, že vykonala nápravu v prospech spotrebiteľov, ktorí boli poškodení porušením povinnosti alebo ich práva alebo právom chránené záujmy boli inak dotknuté.
  • Pokuta za porušenie povinnosti podľa tohto zákona alebo právne záväzného aktu Európskej únie nesmie byť pre dohliadanú osobu likvidačná.
  • Ustanovujú sa pravidlá ukladania úhrnnej sankcie za viaceré správne delikty v oblasti ochrany spotrebiteľa. Platí princíp, že sa ukladá sankcia za najprísnejšie postihnuteľný delikt, pričom zákon upravuje pravidlá pre jeho určenie a umožňuje sa súbeh s inými druhmi sankcie.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu