Podnet na zmenu územnoplánovacej dokumentácie budú môcť predkladať mestské zastupiteľstvá

Schválené od 01.07.2023 - Číslo zákona: 195/2023
[07.06.2023]

Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony


Na základe prijatého zákona podnet na zmenu a doplnenie územnoplánovacej dokumentácie tak, aby bol záväzný pre obstarávateľa územnoplánovacej dokumentácie, budú môcť po novom formou uznesenia predložiť len tie zastupiteľstvá, ktoré sú zastupiteľstvami obce, mesta alebo samosprávneho kraja, t. j. subjektu, ktorý je zo zákona obstarávateľom takejto dokumentácie. 

  • V Bratislave a Košiciach to teda nie sú mestské časti (ani ich miestne zastupiteľstvá). Ak sa však miestne zastupiteľstvá uznesú na takomto podnete, bude mestské zastupiteľstvo v Bratislave a Košiciach povinné prerokovať ich podnet na najbližšom rokovaní a prijať k takémuto podnetu príslušné uznesenie. 
  • Uznesenia zastupiteľstiev na obstaranie územnoplánovacej dokumentácie už schválené do 30. júna 2023 sa považujú za podnety v znení účinnom od 1. júla 2023. 
  • V návrhu zákona boli nakoniec vypustené body, ktoré sa týkali inštitútu zástupcu verejnosti podľa vzoru Českej republiky v územnom konaní. Verejnosť sa tak bude mocť zapájať do procesov v územnom konaní podľa doteraz platnej právnej úpravy. 
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu