Zavádzajú sa grafické symboly pre zapísané označenie pôvodu výrobku

Schválené od 01.11.2022 - Číslo zákona: 337/2022
[21.10.2022]

Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o označeniach pôvodu výrobkov a zemepisných označeniach výrobkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Prijatou novelou zákona sa zavádzajú grafické symboly pre zapísané označenie pôvodu výrobku a pre zapísané zemepisné označenie výrobku, čím tieto výrobky získajú ochranu prostredníctvom práva priemyselného vlastníctva. Novela je reakciou na dopyt používateľov systému označení pôvodu a zemepisných označení.

Označenie pôvodu alebo zemepisné označenie je možné získať pre výnimočné výrobky, ktorých špecifické vlastnosti, kvalita alebo povesť sú dané zemepisným prostredím s jeho charakteristickými prírodnými a ľudskými faktormi. 

Ide o výrobky, ktoré nie sú poľnohospodárskymi výrobkami, potravinami, vínami, aromatizovanými vínnymi výrobkami a liehovinami a ktoré bývajú obvykle označované aj ako remeselné či priemyselné výrobky. 

Pre lepšie poznanie uvedenej kategórie výrobkov, ľahšiu identifikáciu týchto výrobkov na trhu a uľahčenie orientácie spotrebiteľa na trhu sa pre danú kategóriu výrobkov sa zavádzajú aj grafické symboly pre zapísané označenie pôvodu výrobku a pre zapísané zemepisné označenie výrobku, ktoré doteraz v zákone absentovali. 

Použitie príslušného grafického symbolu na výrobku bude na báze dobrovoľnosti.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu