Povinné nahlasovanie údajov do nových registrov cestných vozidiel

Schválené od 20.05.2018
[29.03.2018]

Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke


Nový zákon o cestnej premávke prináša komplexnú úpravu a v porovnaní s predchádzajúcou úpravou sa zmeny dotknú predovšetkým technickej a emisnej kontroly, kontroly originality, procesu schvaľovania vozidiel a dokladov. 
Nový zákon taktiež zavádza nové registre - register prevádzkových záznamov vozidiel a register osvedčení o zhode COC, čo sa významne dotkne podnikateľov, ktorí sú povinní zasielať údaje do týchto registrov (od výrobcov cez diagnostiku, technickú a emisnú kontrolu, údržbu, opravy až po predaj ojazdených áut či poisťovne a leasingovky). 
Register prevádzkových záznamov je vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v evidencii vozidiel v SR, do ktorého sa budú zaznamenávať mnohé údaje. Medzi nimi napr. hodnota počítadla celkovej prejdenej vzdialenosti tohto vozidla v rôznych životných situáciách počas jeho prevádzky až do jeho vyradenia z evidencie (cieľom vzniku registra je eliminovať neoprávnenú manipuláciu s hodnotou najazdených km), záznamy o technickej a emisnej kontrole, ai. Rozsah povinne a bezodplatne nahlasovaných informácií určia vyhlášky, pričom napr. podnikatelia vykonávajúci diagnostiku, opravy alebo údržbu cestných motorových vozidiel alebo karosérií budú povinní nahlasovať informácie o všetkých vykonaných opravách, údržbe alebo diagnostikovaní vozidiel, a to nepretržite a priamo alebo nepretržite a automatizovane. 

Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu