Úprava podmienok pre výkon povolania znalca, tlmočníka či prekladateľa

Schválené od 01.07.2018 - Číslo zákona: 382/2004
[31.05.2018]

Zákon o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch


Novela zväčšuje rozsah informácií zapísaných a zverejňovaných v zozname k výkonu činnosti znalcov, tlmočníkov a prekladateľov a ich momentálneho statusu pre lepšiu informovanosť verejnosti a jednotlivých zadávateľov (napr. informácia o období zákazu výkonu činnosti, o uložených sankciách za posledné 3 roky, či o vykonávaní pracovnej činnosti mimo zamestnaneckého pomer, atď.). 

Za získanie vzdelania ako podmienky na zápis fyzickej osoby do oddielu na zápis znalcov sa bude považovať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, ak je takéto vzdelanie možné získať v podmienkach SR (ak nie, tak SŠ). Odstráni sa aj nejednoznačnosť začiatku počítania praxe, t. j. až od momentu získania vzdelania v odbore (nie počas). 

Po novom sa počas dočasného pozastavenia výkonu činnosti, prerušenia výkonu činnosti a trvania sankcie zákaz výkonu činnosti nevyžaduje plniť povinnosť mať poistenie zodpovednosti za škodu.

Znalečné alebo tlmočné, ktoré je dnes zo strany súdov uhrádzané so značným časovým odstupom, bude častejšie hradené vo forme preddavku.

Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu