Plánujú sa ustanoviť zmeny vo výpočte minimálnej mzdy

Pripravované od 01.01.2025 - Číslo zákona: 663/2007
[15.04.2024]

Návrh novely zákona o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov


Do medzirezortného pripomienkového konania bol predložený návrh zákona, ktorého cieľom je implementácia európskej smernice týkajúcej sa minimálnej mzdy. 

  • Navrhuje sa obnoviť pôvodne stanovenú výšku automatu určovania mesačnej minimálnej mzdy na úrovni 60 % z priemernej mesačnej mzdy, ktorá bola v čase pandémie znížená o 3 % a zároveň ustanoviť pravidlá pre posúdenie kritérií pre ustanovenie minimálnej mzdy z hľadiska požiadavky na primeranosť ustanovenej minimálnej mzdy.
  • Navrhuje sa prijať opatrenia na zvýšenie miery pokrytia kolektívnym vyjednávaním a podporiť konštruktívne rokovania o mzdách medzi sociálnymi partnermi. S cieľom zvýšenia miery pokrytia zamestnancov kolektívnym vyjednávaním a kolektívnymi zmluvami sa navrhuje obnovenie právnej úpravy, ktoré ukladajú záväznosť tzv. reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia.
  • S cieľom zvýšiť záujem o činnosť sprostredkovateľov a rozhodcov, ako aj kvalitu tejto činnosti, navrhuje sa valorizovať odmeny a nastaviť mechanizmus ich automatickej valorizácie vo väzbe na rast priemernej mzdy.
  • S cieľom zvýšiť predvídateľnosť podnikateľského prostredia navrhuje sa informovať zamestnávateľov a zamestnancov o zvýšení súm stravného a súm základných náhrad za používanie cestného motorového vozidla uverejnením oznamu v Zbierke zákonov SR v dostatočnom časovom predstihu.
  • S cieľom spresnenia práv zamestnanca a povinností zamestnávateľa navrhuje sa spresniť právnu úpravu používania cestného motorového vozidla zamestnanca na pracovnej ceste, pokiaľ ide o preukázanie a úhradu výdavkov, ktoré sa týkajú pohonných látok a zaviesť tam, kde je to potrebné, osobitné pravidlá pre elektrovozidlá.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu