Plánuje sa zaviesť nová regulácia kryptoaktív

Pripravované od 30.06.2024 - Číslo zákona: -
[26.02.2024]

Návrh zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Do medzirezortného pripomienkového konania bol predložený návrh nového zákona, ktorého cieľom je implementácia niektorých ustanovení nariadenia EÚ o trhoch s kryptoaktívami (nariadenie MiCA).

Hoci predmetné nariadenie MiCA je priamo účinné, návrh zákona obsahuje niektoré ustanovenia, ktoré sú nevyhnutné k harmonizácii slovenského právneho poriadku s týmto nariadením.
  • Je napríklad potrebné ustanoviť orgán dohľadu, ktorý bude dohliadať na dodržiavanie ustanovených povinností podľa nariadenia MiCA.
  • Týmto príslušným orgánom s potrebnými právomocami bude Národná banka Slovenska, ktorá bude oprávnená udeľovať povolenie verejne ponúkať tokeny naviazané na aktíva a žiadať o ich prijatie na obchodovanie, udeľovať povolenie poskytovateľom služieb kryptoaktív.
  • Národná banka Slovenska bude tiež oprávnená udeľovať sankcie za porušenie povinností vyplývajúcich z nariadenia MiCA.
Na základe nariadenia MiCA budú emitenti tokenov naviazaných na aktíva, poskytovatelia služieb kryptoaktív a iné osoby oprávnené vykonávať činnosť v oblasti kryptoaktív potrebovať povolenie od Národnej banky Slovenska na výkon definovaných činností súvisiacich s kryptoaktívami. Z tohto dôvodu je nutné činnosť týchto osôb vyňať spod pôsobnosti živnostenského zákona.

Z uvedeného vyplýva, že je potrebné doplniť prechodné ustanovenie v živnostenskom zákone tak, aby existujúce osoby, ktoré uskutočňujú svoju podnikateľskú činnosť s predmetom činnosti definovaným podľa živnostenského zákona ako živnosť „poskytovanie služby zmenárne virtuálnej meny“ alebo „služby peňaženky virtuálnej meny“, mohli vykonávať svoju podnikateľskú činnosť až do udelenia povolenia podľa nariadenia MiCA, najneskôr však do 1. júla 2026.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu