Lekári majú povinnosť vystavovať ePN

Schválené od 01.06.2023
[02.06.2023]

Oznam Sociálnej poisťovne


Od 1. júna 2023 sú všeobecní lekári, ambulantní gynekológovia a zariadenia ústavnej starostlivosti povinní potvrdzovať dočasnú pracovnú neschopnosť elektronicky, a to vytvorením elektronického záznamu v elektronickej zdravotnej knižke občana v národnom zdravotníckom informačnom systéme (ePN).

Sociálna poisťovňa ubezpečuje verejnosť, že v záujme ochrany zákonných nárokov svojich klientov je pripravená v mimoriadnych prípadoch aj naďalej spracúvať lekárom potvrdené štandardné, tzv. papierové PN, pokiaľ ich lekár vystaví na tlačive určenom Sociálnou poisťovňou.

Sociálna poisťovňa v poslednom období totiž z prostredia lekárov eviduje vyhlásenia, že mnohí z nich stále na elektronický systém neprešli a údajne pravdepodobne ani tak skoro neprejdú. V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa uvádza, že nie je v otázke dodržiavania povinností podľa zákona o zdravotnej starostlivosti orgánom kontroly a dozoru. Nie je preto ani oprávnená v prípade porušenia povinnosti potvrdiť dočasnú pracovnú neschopnosť elektronicky ukladať lekárom sankcie.

Sociálna poisťovňa zároveň pripravila pre lekárov praktické rady a skúsenosti s ePN, ktoré zostavila na základe podnetov za uplynulé mesiace. Tieto odpovede sú k dispozícii na stránke Sociálnej poisťovni.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu