Zmierňujú sa podmienky pre prijímateľov regionálnej investičnej pomoci

Schválené od 01.05.2023 - Číslo zákona: 123/2023
[17.04.2023]

Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o regionálnej investičnej pomoci


Prijatou novelou sa zmierňujú vybrané podmienky na poskytnutie regionálnej investičnej pomoci a súvisiace povinnosti, ktoré majú prijímatelia plniť v čase pretrvávajúcej energetickej krízy a jej negatívnych dôsledkov.
  • Povinnosť prijímateľa investičnej pomoci začať obstarávať dlhodobý hmotný a dlhodobý nehmotný majetok v súlade s rozhodnutím o poskytnutí investičnej pomoci sa predlžuje z 12 na 24 mesiacov. Zmena poskytuje prijímateľom investičnej pomoci väčší priestor na splnenie danej povinnosti s ohľadom na nepredvídateľný vývoj spôsobený energetickou krízou, ktorý mohol zásadne negatívne ovplyvniť spôsobilosť prijímateľov splniť danú povinnosť podľa pôvodných plánov a podmienok.
  • Povinnosť ukončiť práce na investičnom zámere sa predlžuje na päť rokov a pri veľkých investičných projektoch na sedem rokov.
  • Prechodným ustanovením sa dočasne, v rokoch 2023 a 2024, znižuje  hodnota 85 % oprávnených nákladov uvedených v rozhodnutí o poskytnutí investičnej pomoci na 70 %.
  • Prechodným ustanovením sa dočasne, v rokoch 2023 a 2024, znižuje hodnota 90 % čistého nárastu pracovných miest uvedeného v rozhodnutí o poskytnutí investičnej pomoci na 80 %.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu