Znižuje sa administratívna záťaž pre vybrané daňové subjekty

Pripravované od 01.01.2023 - Číslo zákona: 222/2004
[31.05.2022]

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dani z pridanej hodnoty


Predmetnou novelou by malo dôjsť k viacerým pozitívnym zmenám, patrí sem napríklad upustenie od povinnosti registrovať sa za platiteľa dane pre zdaniteľné osoby, ktoré poskytujú výlučne finančné alebo poisťovacie služby alebo oslobodený prenájom nehnuteľnosti, s možnosťou zdaniteľných osôb, ktoré sú z titulu uskutočňovania uvedených transakcií v súčasnosti registrovanými platiteľmi dane, požiadať o zrušenie registrácie. 

Okrem toho sa majú odstrániť niektoré nedostatky zákona, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe. Ide napríklad o určenie spôsobu stanovenia výšky opravy odpočítanej dane pri krádeži zákonom presne vymedzeného tovaru, pri ktorom sa uplatní zákonná fikcia posudzovania ako povinne odpisovaného majetku rovnomerne po dobu štyroch rokov. Predmetom návrhu zákona je aj zavedenie povinnosti odberateľa vykonať opravu odpočítanej dane, ak v ustanovenom období po splatnosti neuhradí protihodnotu za dodanie tovaru alebo služby.

Zároveň dochádza aj k vymedzeniu pojmu malá zásielka tovaru neobchodného charakteru priamo v zákone, čím sa vyriešia výkladové nejasnosti v aplikačnej praxi.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu