Neziskové organizácie musia ukladať účtovné závierky v elektronickej podobe

Schválené od 01.01.2022
[17.02.2022]

Oznámenie Finančnej správy Slovenskej republiky


Neziskové organizácie, resp. neziskové účtovné jednotky (napr. občianske združenia, cirkvi a náboženské spoločnosti, neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, nadácie, neinvestičné fondy, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov
a podobne) majú od 1. januára 2022 povinnosť ukladať účtovné závierky a ostatné účtovné dokumenty (správa audítora, výročná správa) iba v elektronickej podobe, aj v prípade uloženia dokumentov za predchádzajúce účtovné obdobia. Účtovná závierka sa do registra účtovných závierok ukladá prostredníctvom elektronickej podateľne Finančného riaditeľstva SR.

Na splnenie si tejto povinnosti sú na portáli Finančnej správy k dispozícii elektronické formuláre. Ich použitie závisí od skutočnosti, či nezisková organizácia účtuje v sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva a tiež od typu podávaného účtovného dokumentu. 

Ukladať účtovné dokumenty nie je povinná okrem Slovenskej informačnej služby aj nezisková organizácia, okrem subjektov verejnej správy, ak nemá povinnosť predkladať daňové priznanie k dani z príjmov právnických osôb, alebo ak nemá povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom alebo ak jej to neustanovuje osobitný predpis. 

Finančná správa zároveň upozorňuje, že daňové priznanie k dani z príjmov právnických osôb je naďalej možné podať aj v listinnej podobe, ak organizácia nie je povinná doručovať elektronicky.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu