Dodávatelia elektriny a plynu domácnostiam a malým podnikom sú povinní zverejňovať cenníky

Schválené od 25.01.2022
[26.01.2022]

Usmernenie pre dodávateľov elektriny a plynu pri zverejňovaní cenníkov za dodávku elektriny a plynu a určení výšky preddavkových platieb pre odberateľov elektriny a plynu v domácnosti


Úrad pre reguláciu sieťových odvetví upozorňuje dodávateľov elektriny a plynu na postup pri zverejňovaní cenníkov za dodávku elektriny a plynu. 

Dodávateľ elektriny a plynu pre domácnosti alebo malé podniky je povinný cenu za regulovanú činnosť zverejniť na svojom webovom sídle (alebo iným vhodným spôsobom, ktorý zaručuje prístup verejnosti), a to do 3 pracovných dní odo dňa doručenia cenového rozhodnutia.

Dodávateľ elektriny a plynu pre domácnosti alebo malé podniky je tiež povinný zverejniť aj cenník s koncovými cenami elektriny a plynu.

V predmetných cenníkoch sa k cenám za dodávku elektriny podľa jednotlivých sadzieb pripočíta:
  • tarifa za systémové služby, 
  • tarifa za prevádzkovanie systému, 
  • cena za distribúciu elektriny, vrátane prenosu elektriny a strát elektriny pri prenose a 
  • cena za straty elektriny pri distribúcii podľa cenového rozhodnutia, ktorým boli schválené alebo určené ceny za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny pre prevádzkovateľa distribučnej sústavy, do ktorej je odberateľ elektriny pripojený. 
K cenám za dodávku plynu podľa druhu tarify, do ktorej je odberateľ zaradený, sa pripočíta najmä cena za služby súvisiace s prepravou a distribúciou plynu.

V súvislosti so zmenou výšky preddavkových platieb pri zmene ceny elektriny alebo plynu, platba odberateľa v domácnosti za elektrinu alebo plyn za predchádzajúce zúčtovacie obdobie zahŕňa všetky položky koncových cien elektriny alebo plynu, nielen cenu za ich dodávku.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu