Finančná správa pripravila k zníženej sadzbe DPH nový kontrolný výkaz

Schválené od 26.06.2023
[16.08.2023]

Oznam Finančnej správy SR


Finančná správa SR pripravila novú verziu aktuálneho vzoru kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty (KV DPH), ktorý je k dispozícii od 1. júla 2023.

Dôvodom je zavedenie zníženej sadzby DPH na 5 % zo základu dane, ktorá má prispieť k zlepšeniu prostredia na výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania.

Zníženú sadzbu DPH vo výške 5 %  bude možné vykázať v kontrolnom výkaze prostredníctvom nového formulára s označením KVDPHv23. Nový formulár bude možné podať štandardne cez portál Finančnej správy SR alebo prostredníctvom aplikácie eDane od 1. júla 2023, a to za zdaňovacie obdobie 07/2023, resp. tretí kvartál 2023.

V tejto súvislosti Finančná správa SR informuje, že za zdaňovacie obdobie jún 2023 sa bude podávať kontrolný výkaz ešte na vzore s označením KVDPHv21, vrátane prípadných dodatočných KV podaných za zdaňovacie obdobia, ktoré končia najneskôr 30.júna 2023.

Znížená sadzba DPH vo výške 5 % zo základu dane sa  uplatňuje na:
  • dodanie stavby alebo časti stavby vrátane stavebného pozemku, na ktorom stavba alebo časť stavby stojí, ktorá spĺňa podmienky stavby štátom podporovaného nájomného bývania a prijímateľom plnenia je prenajímateľ bytu štátom podporovaného nájomného bývania, ktorý má uzatvorenú zmluvu o prevádzke bytového domu štátom podporovaného nájomného bývania, v ktorej je táto stavba špecifikovaná, okrem dodania nebytových priestoro
  • obnovu a prestavbu stavby alebo časti stavby vrátane stavebných a montážnych prác na stavbe, ktorá spĺňa podmienky stavby štátom podporovaného nájomného bývania a prijímateľom plnenia je prenajímateľ bytu štátom podporovaného nájomného bývania, ktorý má uzatvorenú zmluvu o prevádzke bytového domu štátom podporovaného nájomného bývania, v ktorej je táto stavba špecifikovaná, okrem obnovy a prestavby stavieb vrátane stavebných a montážnych prác, ktoré sa vzťahujú na nebytové priestory.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu