Ustanovujú sa najvyššie prípustné hodnoty pri ručnej manipulácii s bremenami

Pripravované od 01.06.2023 - Číslo zákona: 281/2006
[24.04.2023]

Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri ručnej manipulácii s bremenami


Návrhom nariadenia vlády sa ustanovujú najvyššie prípustné hodnoty pri ručnej manipulácii s bremenami, ktorými sú referenčná hmotnosť bremena pri referenčných podmienkach pri zdvíhaní a ukladaní, maximálna hmotnosť bremena pri zdvíhaní a ukladaní, referenčná kumulatívna hmotnosť pri prenášaní bremena na viac ako 1 meter a najvyššie prípustné sily pri tlačení a ťahaní bremena. 
  • Najvyššie prípustné hodnoty pri ručnej manipulácii s bremenami ako aj vekové kategórie pre mužov a ženy sú v návrhu nariadenia vlády určené v súlade s normou ISO 11228-1:2021(E) Ergonómia – Ručná manipulácia. 
  • So zámerom zachovať dosiahnutú úroveň ochrany bola prevzatá z predchádzajúcich platných smerných hmotnostných hodnôt maximálna hmotnosť bremena ustanovená pre ženy a čiastočne aj pre mužov.
  •  Návrh zavedením nových limitov pre tlačenie alebo ťahanie bremena predíde nesprávnemu hodnoteniu rizika pri prácach s tlačením a ťahaním bremena a zabezpečí vyššiu úroveň ochrany zdravia zamestnancov. 
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu