Zavádzajú sa zmeny v procese prípravy realizácie stavieb diaľníc

Schválené od 01.06.2023 - Číslo zákona: 159/2023
[12.05.2023]

Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o jednorázových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľníc a ciest pre motorové vozidlá


Bol prijatý zákon, ktorý ustanovuje, že začiatkom prípravy investície pri stavbe  diaľnice je úkon subjektu verejnej správy smerujúci k získaniu záverečného stanoviska EIA alebo úkon, ktorým subjektu verejnej správy vzniká záväzok realizácie investície.

Samotným začiatkom prípravy investície sa na účely tohto zákona rozumie výlučne jedna z týchto skutočností podľa toho, ktorá nastane skôr:
  • zverejnenie oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania, ktorého predmetom je realizácia investície, resp. oznámenia použitého ako výzva na súťaž,
  • zverejnenie oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania na prípravu dokumentácie pre stavebné povolenie,
  • vypracovanie zámeru podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
Novela ďalej ustanovuje, že rozhodnutie o umiestnení stavby diaľnice platí päť rokov odo dňa jeho vykonateľnosti, pričom stavebný úrad môže v odôvodnených prípadoch na žiadosť stavebníka určiť dlhšiu platnosť. Rozhodnutie nestráca platnosť, pokiaľ bola v uvedených lehotách podaná žiadosť o stavebné povolenie alebo o povolenie na terénne úpravy, práce a zariadenia podľa tohto zákona alebo ak sa začalo s využitím územia na určený účel.

Účelom novely je zefektívniť a akcelerovať proces prípravy realizácie stavieb diaľnic, zabezpečiť plynulosť jednotlivých prípravných fáz projektov diaľnic a eliminovať duplicitné hodnotenia v krátkych časových odstupoch medzi jednotlivými fázami prípravy realizácie diaľnic.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu