Zavádza sa nový inštitút agregátora

Pripravované od 01.04.2023
[14.02.2023]

Vyhláška ÚRSO, ktorou sa ustanovujú pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s elektrinou, obsahové náležitosti prevádzkového poriadku prevádzkovateľa sústavy, organizátora krátkodobého trhu s elektrinou a rozsah obchodných podmienok, ktoré sú súčasťou prevádzkového poriadku prevádzkovateľa sústavy


Do medzirezortného pripomienkové konania bol predložený návrh vyhlášky, ktorým sa upravuje postup registrácie odberného miesta alebo odovzdávacieho miesta na agregátora. Jedná sa o novú úpravu nevyhnutnú z dôvodu nového inštitútu agregátora v zákone o energetike.

Podmienkou pre registráciu je uzavretie zmluvy o agregácii s agregátorom pre odberné miesto alebo odovzdávacie miesto (OOM) poskytovateľa flexibility, pričom platí, že na obdobie, na ktoré sa požaduje registrácia OOM na agregátora, môže mať poskytovateľ flexibility uzavretú zmluvu len s jedným agregátorom.

Žiadosť o registráciu OOM na agregátora sa podáva u organizátora krátkodobého trhu s elektrinou najneskôr 2 dni pred požadovaným dňom registrácie. Ak sa žiadosť podá neskôr, proces registrácie OOM na agregátora sa vykoná tak, aby došlo k registrácii OOM na agregátora od začiatku tretieho dňa od podania žiadosti za predpokladu, že ostatné podmienky sú splnené. Náležitosti žiadosti určí prevádzkový poriadok organizátora krátkodobého trhu s elektrinou.

Dôležitú úlohu v registrácií odberného miesta alebo odovzdávacieho miesta na agregátora má prevádzkový poriadok organizátora krátkodobého trhu s elektrinou.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu