Preprava tovarov podliehajúcich spotrebným daniam je po novom kontrolovaná na úrovni celej EÚ

Schválené od 13.02.2023
[06.03.2023]

Oznam Finančnej správy SR


Od 13. februára 2023 sa pre podnikateľov rozširuje povinnosť používať systém EMCS (elektronický systém na monitorovanie pohybu tovarov podliehajúcich spotrebným daniam medzi členskými krajinami Európskej únie) aj na prepravu tovarov podliehajúcich spotrebným daniam v daňovom voľnom obehu.

Po novom bude pohyb zdaneného minerálneho oleja, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov medzi členskými štátmi Európskej únie na podnikateľské účely monitorovaný prostredníctvom systému EMCS na úrovni celej Európskej únie. Slovensko okrem toho zavádza aj monitorovanie pohybu pohonných látok (motorový benzín a nafta) určených na podnikateľské účely medzi distribútormi, predajcami a evidovanými spotrebiteľmi pohonných látok. Monitorovanie prepravy bude prostredníctvom systému EMCS.
S cieľom informovať o týchto zmenách verejnosť pripravila Finančná správa SR špecializovanú podstránku na portáli finančnej správy, kde sú dostupné všetky dôležité informácie. V časti Technické špecifikácie systému EMCS je dostupná nová klientska aplikácia SPD Klient v2 - inštalácia aplikácie pre externé subjekty - platná od 13.02.2023, ktorá umožní súčasným a aj novým používateľom elektronickej služby vytvárať, odosielať a prijímať elektronické správy pre prepravy tovaru podliehajúceho spotrebnej dani v rámci systému EMCS v predpísanej forme a štruktúre.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu