Zavádza sa nový príspevok na pomoc podnikom v sektore cestovného ruchu

Schválené od 30.12.2022 - Číslo zákona: 490/2022
[28.12.2022]

Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o podpore cestovného ruchu


Prijatou novelou zákona dochádza k zosúladeniu legislatívnych rámcov podpory s aktuálnymi potrebami sektoru cestovného ruchu. 

Pri príspevku na odstránenie negatívnych následkov pandémie COVID-19 sa vypúšťa dátum 31. decembra 2022, aby aj naďalej zostala možnosť poskytovať tento príspevok na podporu cestovného ruchu v súvislosti so zmiernením negatívnych následkov pandémie a nebola viazaná na konkrétny termín.

Do zákona sa dopĺňa tiež príspevok na pomoc podnikom v súvislosti so zmiernením negatívnych ekonomických následkov v sektore cestovného ruchu, keďže podniky zasiahla aj ekonomická kríza. Ministerstvo hospodárstva SR môže v príslušnom rozpočtovom roku poskytnúť zo svojej rozpočtovej kapitoly tento príspevok fyzickej osobe alebo právnickej osobe pôsobiacej v sektore cestovného ruchu v súlade so schémou štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci alebo ako ad hoc pomoc. Zároveň môže vytvoriť aj schémy štátnej pomoci alebo schémy minimálnej pomoci alebo návrh na poskytnutie ad hoc pomoci podľa osobitného predpisu na pomoc podnikom v sektore cestovného ruchu, ktoré sú financované z rozpočtovej kapitoly ministerstva.

Taktiež sa upravuje prechodné ustanovenie, pri ktorom je snaha zabrániť zániku už existujúcich oblastných organizácií cestovného ruchu, z tohto dôvodu sa vypúšťa povinnosť preukazovať splnenie zákonných podmienok oblastnej organizácie každý rok, ale iba pri ich založení (a to, že oblastnú organizáciu môže založiť zakladateľskou zmluvou s podnikateľskými subjektmi najmenej päť obcí alebo mestské časti v hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave a v meste Košice, pričom súhrn počtu prenocovaných návštevníkov v ubytovacích zariadeniach na území zakladajúcich obcí v predchádzajúcom kalendárnom roku musí dosiahnuť najmenej 100-tisíc prenocovaní. Oblastnú organizáciu môže založiť aj menej ako päť obcí, ak bol súhrnný počet prenocovaní v ubytovacích zariadeniach na území zakladajúcich obcí v predchádzajúcom kalendárnom roku najmenej 250-tisíc k 31. decembru 2022).
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu