Zavádzajú sa nové povinnosti pre spoločnosti v oblasti vykazovania informácií o udržateľnosti

Už o 21 dní - Schválené od 01.06.2024 - Číslo zákona: 431/2002 Z. z.
[10.05.2024]

Novela zákona o účtovníctve


Bola prijatá novela zákona, ktorá má zabezpečiť transpozíciu smernice EÚ o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov, tzv. ESG vykazovanie. Cieľom novely je zlepšiť kvalitu, porovnateľnosť a spoľahlivosť informácií, ktoré sa majú uvádzať v osobitnej časti výročnej správy vybraných účtovných jednotiek v rámci vykazovania informácií o udržateľnosti, čím sa má napomôcť investorom a iným používateľom týchto informácií lepšie porozumieť rizikám a príležitostiam účtovnej jednotky pri jej prechode na zelené hospodárstvo. ESG vykazovanie sa bude týkať spoločností, ktoré splnia aspoň dve z troch podmienok: 
  • obrat nad 50 mil. EUR, 
  • majetok v hodnote 25 mil. EUR 
  • počet zamestnancov nad 250
Výnimku z ESG vykazovania má dcérska firma niektorej spoločnosti z EÚ. 
Spoločnosť s povinnosťou ESG vykazovania je povinná zabezpečiť, aby informácie o udržateľnosti vo výročnej správe overil štatutárny audítor. V súvislosti s tým, sa mení zákon o štatutárnom audite, kde sa upravujú požiadavky týkajúce sa odborných znalostí štatutárnych audítorov, organizácie ich práce, podmienok na poskytovanie uistenia v oblasti vykazovania informácií o udržateľnosti vrátane výkonu dohľadu nad ním. 
Novela upravuje tiež veľkostné kritériá pre mikropodniky, malé, stredné a veľké podniky alebo skupiny platné v EÚ. Vybrané podmienky, ako suma majetku alebo čistý obrat sa zvyšujú o 25 %, aby zohľadnili infláciu za uplynulé roky. Firmám sa tak umožní využívať upravenú sumu kritérií a nepodliehať prísnejším požiadavkám, ktoré sa vzťahujú na väčšie účtovné jednotky.
Stiahnite si aplikáciu

Partneri:
Stiahnite si aplikáciu
Stiahnite si aplikáciu